Galas ricordi/ 4 – El disnàr de Nadàl

Un affresco di vita sulle antiche (e moderne) tradizioni del pranzo di Natale

È Natale e il nostro Cornelio Galas ha riportato una affresco di vita di quel che si faceva a Natale, quando si invitavano a pranzo i parenti.
Che, a ben vedere, non è poi molto diverso di quanto accade oggi… 
Insomma, un Piccolo mondo antico e un Piccolo mondo moderno insieme: Antonio Fogazzaro ringrazia... 

Dai dai che l’è zamài le óndese. Nàr che nàre co quel ’ròsto.
Miscia oscia, miscia che se no se tàca zò tut.
No… no stà dirme che te te sei desmentegà de méter su ’l brodo…
E ti, envéze che pindolàr co le cufie ne le recie…, se te pareciéssi la tàola no sarìa meio?
Digo: ma se pòl envidàr vinti parenti e trovarse a ’sti passi?
Oh, hat tirà fòra el salmón dal frigo?
Madona, l’è ancora engiazà… Metel sóra la padèla de la pasta che entant el s’entepedìs…
El pam, el pam, el paaaam… diaolporco.
Dai che stà mal méter do ciopéte su la tovàia… almén en zestèl… en mantìm soto, meio se co le stéle coloràe.
E che vim hat tot? Ma no, ma no, la sciàva… Ho capì t’hai comprà la tanica da dese litri… Ma che fénte, metém la tanica en taola co l’orèl per stravasar?
E va de là a darghe na mam a to sorela che zamai l’è da stamatina che la prova a montàr la ciara d’of per far el tiramisù… E i savoiardi? Vot far el tiramisù coi biscoti séchi?
No ghe sén, no ghe sén… l’è ani ch’el digo: pu bel che nar fòra a magnar e che ognun se paga el so?
Che cosita la cosina la resta nèta per san Stèfen…
Dai dai che i arìva, scantabaùchi oscia, nar che ne nare.
Ma vara che quei cortei lì i va bèm per taiàr el buro no per el filét… Tut mi devo dirve… Viavéve.