Cornelio Galas, saóri/ 16 – I fiadóni (tut en d’en fià)
Cossa èlo i fiadóni? En valsuganòt vol dìr «golosi». O meio, da magnar tut d'én fià.
Dai oscia che gh'è tèmp per la prova costume. Po' tanto st'am se narà al mare en otobre se 'l temp el continua a far casini.
A ogni modo i «fiadóni» i tèi su 'l morale.
Cossa èlo i fiadóni? En dialèt valsuganòt vol dìr «golosi». O meio, da magnar tut d'én fià.
A vederli par squasi di ravioloni. O dei «calzini».
No calzòti pìcoi. Semai «calzóni» (quei che i fà en pizeria) però pu picinini. E tra l'alter dólzi, no salài.
Vardén subit quel che serve per séi che magna
Per far la pasta se ghe vol tutta sta roba:
- quatro èti de farina bianca;
- do èti scarsi de buro;
- n'èto de zucher;
- na scorza de limon gratàda zo;
- na bustina de lievito;
- late quant che basta;
Per far el ripieno 'nvéze serve sta roba chì:
- tre èti de 'n «misto» tra mandorle, nós e nosèle:
- en cuciar de pàm gratà;
- du cuciari de mél;
- en cicin de canèla e pólver de ciòdi de garòfen;
(ah: preparé en banda anca n'of sbatù)
Ghe se vòl n'oréta per far sta roba, neh...
E alóra via come la polizia. Bisogna entànt far sta pasta sfòia.
Dropé tute le robe che v'ho dit de preparar per la pasta (quéle per el ripieno lasséle star entant).
Empastè empastè. Ogni tant en po' de late. Ma no esagerar se no ve vei fòra la solita... menestra dolza.
Quando ve par che la pasta la sia vegnùa bèm (oscia basta vardarla no...) lasséla polsàr n'atimin. Magari metéghe sora na pezòta nèta così la dorme, se no co la luce no la ghe la fà a seràr i òci.
Via alora col ripieno.
Ciapé mandorle, nós, nosèle e... spachèle, se sa. Po' le taié fine fine. Ensòma, le và pestàe de brut. Così ve sfoghé de le rabie (che tuti gavém qualcos da sfogarne).
Po' dénter (en qualcòs che tègna tut, còmot, larch, no podé miga far tut en man) el pam gratà e 'l mèl.
Miscìàr, misciàr bem. Bom, lassé star el ripieno e torné ala pasta.
La pasta la và tiràda col matarèl. No massa fina. Ma gnanca massa grossa. Disénte en po' mén de mèz centimetro (oscia do-tre milimetri, no sté lì a misurarla col righèl per amor de Dio).
Eco, adès taié la pasta en tanti quadrati de dése centimetri (anca chi, n’ocór el righèl e la squadra... se va a ocio).
En mèz a ogni quadratin de pasta ghe meté en cuciar del ripieno. E po' seré tut a forma de triangol... Sté atenti demò a seràr ben i orli co i déi.
Cic cic ciàch cic cic ciàch e via cosìta.
Ala fin su ognun dei «fiadòni» dèghe na spolveradina (col penelòt de la cosina, no co la penelessa che l'ha lassà el pitór dopo l'ultima sbianchezada) co l'òf sbatù.
Pronti per cosinarli sti fiadóni?
En de na padela dove avé passà el buro dapertut (en banda, soto, làvia, da que l'altra banda) e dàt na spolveradina pena pena de farina meté zò piam i fiadoni.
E denter nel forno che 'l deve esser zà bel calt.
Serve na ventina de minuti. Ogni tant però deghe n'ociada ai fiadòni. Che no i resta senza fià ... (stofegàdi).
Cossa beverghe drio?
En Trento Talento Demi-sec. Ma se no 'l gavè en casa va bem quel che bevé de solit coi dolzi.
E se no... contentéve de la solita coca cola o de l'acqua del sindaco, che ve dìga...